Tietoa kirjastojen sulkuajan käytännöistä 

Kaikki PIKI-kirjastojen toimipisteet ovat suljettuina 17.3.-13.4.2020 valtioneuvoston linjausten mukaisesti koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Sulku koskee myös omatoimikirjastoja ja kirjastoautoja.

Seuraavat käytännöt astuvat voimaan PIKI-kirjastoissa keskiviikkona 18. maaliskuuta.

Palautukset 

Palautuksia voi jättää kirjaston palautusluukkuun normaalisti, jos kirjastolla on sellainen käytössä.  Palautusluukut tyhjennetään säännöllisesti.  Tarkista oman kirjastosi kotisivuilta tiedot palautusluukuista. 

Eräpäivät ja uusinnat  (tietoa päivitetty 19.3.)


Kirjastojen sulkuaikana (17.3.-13.4.2020) erääntyvien lainojen eräpäivät on automaattisesti siirretty touko-kesäkuulle. Asiakkaat voivat tarkistaa lainansa PIKI-verkkokirjastossa tai puhelimitse kirjastoista.

Voit uusia lainasi verkkokirjastossa, PIKI-mobiilikirjastosovelluksessa tai soittamalla omaan kirjastoosi. Lainojen uusimisen yhteydessä eräpäivät siirtyvät pitkälle toukokuulle. Kirjastojen sulun aikana myös Vippi-aineistoja voi poikkeuksellisesti uusia viisi kertaa.  

Ota yhteyttä omaan kirjastoosi puhelimitse, mikäli lainojen uusiminen ei onnistu verkkokirjastossa. Tällaisia tilanteita voi tulla, jos aineistosta on varauksia, maksusaldosi tai uusintakertasi ovat jo täynnä. 

Varaukset  

Varauksia ei voi noutaa kirjastojen sulun aikana. Kaikkien varausten noutoaika siirtyy automaattisesti sulun jälkeiseen aikaan. Kirjastojen sulun aikana kannattaa välttää hyllyssä olevan aineiston varaamista, sillä varauksia ei voi noutaa ennen kuin kirjastot jälleen aukeavat. 

Noutamattomien varausten maksu poistetaan toistaiseksi käytöstä. 

Kirjastomaksut 

Kirjastomaksuja voi maksaa PIKI-verkkokirjastossa verkkomaksuina. Myöhästymismaksuja ei kerry kirjastojen sulkuajalta, jos asiakas uusii lainansa verkkokirjastossa tai puhelimitse. 

Kaukopalvelu 

Kaukopalvelutilauksia ei käsitellä sulkuaikana. Uudet tilaukset eivät lähde muihin kirjastoihin eikä tulleista lainoista ilmoiteta asiakkaille ennen kuin kirjasto taas aukeaa. Kaikki tilaukset pysyvät voimassa, mikäli asiakas ei ole ilmoittanut raukeamispäivää. Lainassa oleviin teoksiin kaukopalvelu hoitaa uusinnat automaattisesti.  

Kaukolainapalautukset voi palauttaa kirjaston palautusluukkuun. 

E-aineistot 

Osaa kirjaston palveluista voi käyttää kotoa käsin. Tutustu e-kirjoihin ja muihin etäkäytettäviin e-aineistoihin PIKI-verkkokirjaston vinkeillä

Parhaillaan on käynnissä myös valtakunnallinen Koko kansa lukee -kampanja, jossa e-kirjoja on vapaasti kaikkien luettavissa 5.4. saakka.

Kannattaa seurata PIKI-verkkokirjaston uutisia sekä oman kirjaston verkkosivuja

Tiedotamme verkkokirjaston Ajankohtaista-palstalla mahdollisista lisämuutoksista. Seuraathan myös oman kirjastosi verkkosivuja.

(18.3.2020)


 

Mobiilisivusto m.piki.fi uudistui

PIKI-kirjastojen mobiilisivusto, m.piki.fi, on saanut nyt uuden ulkoasun. Lisäksi palveluvalikoimaan on tullut uutuus- ja suosittuja teoksia -listauksia. Mobiilisivustolla voit (entiseen tapaan) hakea teoksia ja tehdä varauksia, uusia lainojasi, maksaa maksujasi verkossa ja muokata yhteystietojasi. Mobiilisivustolla on myös Oma hylly -toiminto, joka synkronoituu täysversion kanssa.

Uuden version julkaisun jälkeenkin hiomme vielä sivuja ja niiden tyylejä.

Hyvä tietää uudistuksesta

Kirjautuminen on nyt sivun oikeassa yläreunassa. Kirjaudu sisään -painikkeesta avautuu kirjautumisikkuna.

Kirjautumisen jälkeen em. painikkeen vasemmalle puolelle tulee painike Omat sivut. Siitä avautuu sitten sivu, jossa voit uusia lainasi, näet varauksesi, maksusi ja maksuhistoriasi. Sivulta pääset näkemään myös Omat tietosi ja Oma-hylly -toiminnot.

Mitä eroa on täysversiolla, mobiilisivustolla ja mobiilikirjastolla?

Täysversiossa, on kaikki verkkokirjaston palvelut ja toiminnot, asiointi- ja suosittelusivuineen. Täysversio on laitemukautuva eli sivusto tunnistaa käyttäjän laitteen ja mukauttaa sisällön, ulkoasun ja erilaiset toiminnallisuudet automaattisesti käytettävän laitteen näyttöön sopivaksi.

Mobiilisivusto, (m.piki.fi) on myös selaimella käytettävä ja laitemukautuva, mutta palveluiltaan suppeampi ja yksinkertaisempi kuin PIKI-verkkokirjaston täysversio.

PIKI-mobiilikirjasto on puolestaan mobiililaitesovellus, jossa on perustoimintojen lisäksi sähköinen kirjastokortti ja kaverilainamahdollisuus. Sovellus on saatavissa Android- ja iOS-laitteille. Löydät sen laitteesi sovelluskaupasta nimellä PIKI-mobiilikirjasto.

Haku

Kirjaudu sisään