Usein kysyttyä

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin

Oletko kadottanut kirjastokorttisi tai unohtanut tunnuslukusi? Sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Myöhästymismaksut näkyvät asiakkaan maksuissa vasta, kun myöhässä oleva laina on uusittu tai palautettu.

Jos maksoit kaikki maksusi pois, ja vasta sen jälkeen uusit myöhässä olevat lainat, niin myöhässä olevista lainoista kertyneet maksut tulevat maksuihin vasta uusimisen jälkeen.

Jos kadotit kirjastokorttisi, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Ilmoituksen voi tehdä mihin tahansa PIKI-kirjastoon vaikka soittamalla. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Kyllä, mistä tahansa PIKI-kirjastosta lainattua aineistoa voi palauttaa maksutta toiseen PIKI-kirjastoon.

Poikkeuksena ovat mm. kausikortit, soittimet ja liikuntavälineet, jotka pitää palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattu.

Oma hylly on sinun oma muistilistasi kirjastoaineistosta.

Teostietoja voi siirtää Omaan hyllyyn muistiin aina "Omaan hyllyyn" -painikkeella.

Sisäänkirjautuneella Oma hyllyn sisältö säilyy ja tiedot tallentuvat myöhempää käyttöä varten.

Huomaa, että omaan hyllyyn siirtäminen ei tee varausta teoksesta, vaan teokset on varattava Teostiedot-sivun Varaa-painikkeella. Teostiedot-sivulle pääset klikkaamalla teoksen nimeä.

Tehdyn varauksen voi poistaa Omat sivut - Varaukseni-kohdassa. Sivulla näkyy kaikki tekemäsi varaukset, kun olet kirjautuneena.

Poista varaus rastittamalla varatun teoksen rivillä oleva valintaruutu ja paina listan yläosasta Poista.

Et voi poistaa

Kuljetettavana, noudettavissa olevia tai Noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi poistaa verkkokirjastossa. Varauksen tila näkyy sivulla varauksen kohdalla. Jos haluat poistaa tällaisen varauksen, ota yhteyttä kirjastoon, jonne varaus on kuljetettavana tai noudettavana.

Voit vaihtaa kirjastokorttisi nelinumeroisen tunnusluvun uudeksi Omat tiedot –sivulla kohdassa Kirjastokortti PIKI.

  • Kirjaudu sisään ja menet Omat sivut - Omat tiedot.
  • Sinun pitää muistaa vanha tunnusluku, sillä sitä kysytään uuden tunnusluvun tallennuksen yhteydessä.

Jos olet unohtanut kirjastokorttisi tunnusluvun, sen voi palauttaa Unohditko tunnuslukusi -linkistä, joka on kirjautumisen alla. Voit hakea myös uuden tunnusluvun kirjastosta.

 

Jos olet unohtanut kirjastonkortin nelinumeroisen tunnusluvun, niin voit käyttää palautukseen Unohtunut tunnusluku -toimintoa, joka on Kirjautumisen yhteydessä.

Saat sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset antamaan uuden tunnusluvun. Viesti lähetetään siihen sähköpostiisi, joka on merkitty Omat tiedot -sivulla Kirjastokortin yhteystiedot -kohdassa aktiiviseksi sähköpostiksi.  Jos sinulla ei ole yhteystiedoissasi sähköpostiosoitetta, niin tunnusluvun vaihto ei onnistu verkossa. Uuden tunnusluvun saat myös käymällä kirjastossa.

Voit kirjautua sisään PIKI-kirjastojen kirjastokortin numerolla ja sen tunnusluvulla. Jos sinulla on olemassa vanha käyttäjätunnus, voit käyttää myös sitä.

Voit maksaa verkossa kaikkien PIKI-kirjastojen maksuja.

Huomaa!

  • Jotta voit maksaa maksuja verkossa, sinulla pitää olla Omat sivut - Omat tiedot - Kirjastokortin yhteystiedot -kohdassa sähköpostiosoite.
  • Maksettava maksu voi koostua pienemmistä maksuista, mutta maksujen summan on kuntakohtaisesti oltava vähintään 1 €. Maksaminen ei siis onnistu, jos kuntakohtainen summa jää alle euron.
  • Voit maksaa samalla kerralla useamman kunnan maksuja,  kunhan valittavat maksut kuntakohtaisesti ovat vähintään 1 €.  Jos summa ei kuntakohtaisesti ylity, sen kunnan maksut pitää jättää valitsematta, koska muuten maksutapahtuma ei onnistu.

Näin maksat verkossa

  1. Maksurivin lopussa on valintaruutu. Rastita niiden maksujen valintaruutu, jotka haluat maksaa verkossa.  
  2. Paina Maksa-painiketta Maksut-listan yläreunasta.
  3. Järjestelmä siirtyy maksunvälittäjän eli Paytrailin sivulle, jossa voit valita maksutavan.
Palaa maksamisen jälkeen verkkopankista palaa-linkkiä pitkin takaisin verkkokirjastoon, jotta maksut poistuvat tiedoistasi.

Jos maksut eivät maksamisesta huolimatta poistu, käy jollakin muulla sivulla verkkokirjastossa tai päivitä sivu (näppäimet Ctrl ja F5).

Jos päivittämisestä huolimatta maksetut maksut eivät poistu, ota yhteyttä tai laita palautetta kirjastoon, jolle maksuja maksoit.

Maksuhistoria

Maksuhistoria liittyy verkkomaksamiseen ja siinä näkyy maksut, jotka olet maksanut verkon kautta.

Huollettavan maksut

Huollettavan maksut näkyvät huoltajan maksut-sivulla ja niitä voi valita samaan maksutapahtumaan. Maksun selitekohdasta näet kenen maksusta on kyse.