Asiointi kirjastossa

Kirjastokortti avaa kirjaston käyttöösi

Yleiset kirjastot ovat avoinna kaikille. Hankkimalla PIKI-kirjastokortin voit lainata aineistoa, käyttää tietokoneita, pääset omatoimikirjastoihin sekä PIKI-verkkokirjaston kaikkiín palveluihin. Samaa kirjastokorttia voit käyttää kaikissa PIKI-kirjastoissa.

Kirjastokorttiin kuuluu henkilökohtainen tunnusluku.

Yhden kortin taktiikka

PIKI-kirjastoissa lainausautomaatit on säädetty toimimaan vain kirjastokortin viivakoodilla ja kirjastokortin nelinumeroisella tunnusluvulla, jotta asiakkaan henkilötunnus ei välity kirjastojärjestelmän ja automaattien välisessä liikenteessä.

Kirjastokortin lisäksi järjestelmässä on henkilörekisterin sisäinen yksilöllinen id-tunnus. Tämä tunnus näkyy mm. varauksen noutoilmoituksessa tai varatun aineiston noutokuitissa, jos kirjastossa on varausten itsepalvelunouto käytössä. 

Lainaaminen ja asiakkaan vastuu materiaalista on sidottu kirjastokortilla lainaamiseen sekä kirjastokortin katoamisesta ilmoittamiseen. PIKI-kirjastoissa voi poikkeuksellisesti lainata muulla kuvallisella tunnisteella (KELA- , ajo-, henkilökortti, passi), mutta vain virkailijoiden kautta. Muun tunnisteen käytöstä tehdään merkintä henkilön asiakastietoon. Asiakkaan ei tarvitse ilmoittaa muiden henkilökorttiensa katoamisesta kirjastoon. 

Ajokortti oikeuttaa ajamaan kulkuneuvoa, kirjastokortti käyttämään kirjaston palveluita.

Näin saat kirjastokortin ja tunnusluvun

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat käymällä missä tahansa PIKI-kirjastosta. Ota mukaasi valokuvalla ja henkilötunnuksella varustettu henkilötodistus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Vastuuhenkilö on vastuussa siitä aineistosta, joka on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla.

Voit täyttää ja tulostaa etukäteen korttihakemuslomakkeen.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja olet vastuussa sen käytöstä ja kortilla lainatusta aineistosta. Tutustu saamiisi kirjaston käyttösääntöihin. 

Kirjastokorttia tarvitset lisäksi mm. e-kirjojen ja musiikin kuuntelupalvelun käyttöön verkossa. Tarvitset tunnuksia myös kirjastojen lainausautomaateilla, omatoimikirjastoissa, verkkokirjastoon kirjautumisessa ja tietokoneiden varaamisessa. 

Voit muuttaa tunnuslukuasi verkkokirjastossa. 

Jos kirjastokorttisi katoaa

Jos kadotat kirjastokorttisi, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Ilmoituksen voi tehdä mihin tahansa PIKI-kirjastoon. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Ilmoita yhteystietojesi (osoite, sähköposti, matkapuhelimen numero)  muutoksista viipymättä kirjastoon tai voit ylläpitää niitä Omat sivut - Omat tiedot -välilehdellä. Nimenmuutokset voit tehdä vain asioimalla kirjastossa. Ota mukaasi valokuvalla ja henkilötunnuksella varustettu henkilötodistus.

Kirjastojärjestelmästä lähtee asiakkaille sähköisesti tai postilla noutoilmoituksia, eräpäivämuistutuksia ja palautuspyyntöjä. 

Asiakasrekisterin tietojen tarkistaminen

Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu kirjaston asiakasrekisteriin. Voit nähdä omat tietosi myös kirjautumalla verkkokirjastoon. 

Pirkanmaan kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaseloste löytyy Tampereen kaupungin Tietosuojaselosteet-sivulta kohdassa Kulttuuri ja museot - Tietosuojaseloste: PIKI-kirjastot.

Pirkanmaan kirjastojen tietosuojaselosteesta löydät tietoja mm. kirjastojen lainaajarekisteriin tallennetuista tiedoista,  niiden luovutuksista ja tietojen tarkastusoikeudesta. 

Laina-ajat

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Automaatilla lainatessa tarvitset myös tunnusluvun. Lainauksesta saat kuitin, jossa näkyvät mm. eräpäivät.  

Aineiston laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Osalla aineistoa (kysytyt uutuudet, lehdet jne.)  laina-aika on 14 vuorokautta. Vippien, hittien, ykkösten ja muiden vastaavien aineistojen, joita ei voi varata eikä uusia, laina-aika on 7 tai 14 vuorokautta.

Kaikki aineisto näkyy verkkokirjastossa ja suurin osa aineistoa on varattavissa. 

Lainarajoitus

Asiakkaalla voi olla lainassa 10 konsoli- ja pc-peliä kerralla.  Laina-aika on 14 vrk ja lainoja voi uusia 5 kertaa, mikäli niihin ei ole varauksia.

Konsoli- ja pc-pelien lainaamiselle on määrärajoitus väärinkäytösten vuoksi.

Varaaminen ja kaukolainaus

Voit tehdä varauksia verkkokirjastossa, soittamalla tai kirjastoissa. Voit varata myös hyllyssä olevaa aineistoa.

Varaus on maksuton silloin kun asiakas tekee verkossa normaalivarauksen. Ohjelma tarjoaa varauksen noutopaikasi vain niitä PIKI-kuntien kirjastoja, joissa kyseistä aineistoa on. Maksullinen seutuvaraus (2 €) kohdistaa varauksen PIKI-kirjastojen kokoelmiin siten, että asiakas voi valita noutopaikaksi haluamansa PIKI-kirjaston ja aineisto kuljetetaan kunnasta toiseen. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu.  

Kaukolainana tilaamme asiakkaillemme aineistoa,  jota ei ole PIKI-kirjastojen kokoelmissa. Tutustu erillisiin kaukolainaohjeisiin. 

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelimen numero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli matkapuhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus lähtee sähköpostiviestinä. Jos asiakas  ei ole ilmoittanut sähköpostiosoitetta tai matkapuhelimennumeroa noutoilmoitukset lähetetään postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten osoitteita ja lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai Omat sivut - Omat tiedot -välilehdellä kohdassa Viestiasetukset.

Uusi tai palauta

Voit  uusia lainojasi verkkokirjastossa, kirjastoissa tai puhelimitse kirjastojen aukioloaikoina. Lainan eräpäivä päättyy kirjaston aukioloaikana, verkossa vuorokauden päätyttyä.  

Lainan voit uusia 5 kertaa ellei siihen ole varauksia tai maksukertymä ylittynyt (15 €). Jos olet lainauskiellossa uusiminen ei ole mahdollista. 

PIKI-kirjastoista lainattua aineistoa voit maksutta palauttaa toiseen PIKI-kirjastoon. 

Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellän kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Aineiston palauttaminen siihen on omalla vastuullasi. Suurikokokoinen aineisto ei mahdu palautusluukusta.

Eräpäivämuistutus

Kaikki asiakkaat jotka ovat tilanneet eräpäivämuistutuksen, ja, joiden asiakastiedoissa (Omat tiedot -välilehdellä kohdassa kirjastokortin yhteystiedot) on sähköpostiosoite, saavat  maksuttomia ennakkoilmoituksia lainojen lähestyvistä eräpäivistä. Ilmoitukset auttavat lainojen hallinnassa. 

Muistutukset voi valita tulemaan 1 - 5 vrk ennen eräpäivää. Jos valitsee viestiasetukseksi  esim. 3 vrk ennen eräpäivää, muistutukset tulevat kaikkina kolmena päivänä, jos et ole uusinut tai palauttanut lainaa. Jos valitset 0 vrk ilmoituksia ei tule lainkaan. Asetuksia voit itse säätää Omat sivut -  Omat tiedot -välilehdellä tai pyytää kirjastoa tekemään ne.

Eräpäivämuistutusta ei ole mahdollista saada tekstiviestinä eikä kirjasto ole vastuussa asiakkaille lähtevien ilmoitusten perillemenosta. Asiakas on vastuussa lainaamastaan aineistosta ja sen uusimisesta. 

Erääntyneet lainat

Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta aineistosta kertyy myöhästymismaksu. Myöhästymismaksut näkyvät asiakkaan maksuissa vasta, kun myöhässä oleva laina on uusittu tai palautettu.

Erääntyneistä lainoista lähetetään asiakkaalle palautuspyyntö sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä.  

Asiakkaalta peritään myöhästymismaksujen lisäksi kaikista lähetetyistä palautuspyynnöistä maksu lähetystavasta riippumatta. Tarvittaessa asiakkaan maksettavaksi tulevat laskutus- ja perintäkulut.

PIKI-kirjastojen maksuja voit maksaa kaikkiin PIKI-kirjastoihin. Voit maksaa maksujasi myös verkkokirjaston kautta. Perintään liittyvät maksut maksetaan perintätoimistoon. 

Jos  menetät lainausoikeutesi, menetät sen kaikissa PIKI-kirjastoissa. Lainausoikeuden saa takaisin palauttamalla lainat, maksamalla kertyneet maksut tai korvaamalla aineiston.

Maksut-sivulta löydät  tiedot PIKI-kirjastoissa käytössä olevista maksuista ja palautuspyynnöistä.

Tutustu myös PIKI-kirjastojen käyttösääntöihin ja tietosuojaan PIKI-verkkokirjaston täysversiossa.

(päivitetty 20.2.2019)