PIKI-mobiilisivuston saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Pirkanmaan kirjastojen PIKI-mobiilisivustoa (https://m.piki.fi). Seloste on laadittu 14.9.2020.

Tämän digipalvelun saavutettavuusarvio perustuu järjestelmän osalta järjestelmäntoimittajan suorittamaan arviointiin ja sisällön osalta Tampereen kaupunginkirjaston arviointiin. Järjestelmäntoimittaja on työskennellyt WCAG 2.1 AA -ohjeistuksen mukaisesti kehittäessään ja suunnitellessaan verkkosivustoa.

Sivuston tavoiteltava saavutettavuustaso

Tämä verkkosivusto täyttää suurelta osin Web Content Accessibility Guidelines version 2.1 -standardin AA-tason kriteerit. Ei-saavutettava sisältö on kuvailtu kohdassa Tunnetut saavuettavuusongelmat.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Saavutettavuuden tila on osittain ohjeiden mukainen, mutta osa sisällöstä ei noudata saavutettavuusstandardia täydellisesti. Pahoittelemme saavutettavuuspuutteista aiheutuvaa haittaa.

Mikäli verkkopalvelun käyttö ja kirjastoasiointi on kohtuutonta verkkokirjaston saavutettavuuspuutteiden vuoksi, voit olla yhteydessä kirjastoosi puhelimitse, sähköpostilla tai PIKI-verkkokirjastossa olevalla palautelomakkeella tai arkipäivisin käytössä olevalla chat-palvelulla.

Tunnetut saavutettavuusongelmat

 • Joissakin lomakekentissä ei ole label-elementtejä tai ne on merkitty väärin. (WCAG AA 1.3.5)
 • Muotoilussa käytetään taulukoita. (R83)
 • Joissakin osissa on riittämätön välilehtien korostusmerkintä. (WCAG AA 2.4.7)
 • Näytönlukijat eivät pysty lukemaan hakuehdotuksia. (WCAG A 1.3.1)
 • Verkkosivun joiltakin osilta/toiminnoilta puuttuu roolit. (WCAG A 1.3.1)
 • Otsikoiden otsikkotasot ovat virheelliset. (WCAG A 1.3.2)
 • Kaikissa painikkeissa ei ole selitetekstiä. (WCAG A 2.5.3)
 • "Omat sivut" -valikon kaikissa osissa ei voi navigoida näppäimistön avulla. (WCAG AA 2.4.5)
 • Sisällön rakenne on vääränlainen, mikä aiheuttaa joillekin apuvälineille ongelmia tekstin lukemisessa ääneen. (WCAG A 1.3.1, A 1.3.2)

Järjestelmäntoimittaja tekee jatkuvasti töitä ylläpitääkseen verkkosivustoamme ja parantaakseen sen saavutettavuutta. Tavoitteenamme on korjata kaikki tunnetut saavutettavuusongelmat vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana.

Kohtuuton rasite

Vetoamme tämän verkkokirjaston sisältöä koskien kohtuuttoman rasitteen vuoksi poikkeuksiin digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain 8 §:n mukaisesti.

 • Näytönlukijat eivät pysty lukemaan hakuehdotuksia. (WCAG A 1.3.1)
 • Ajastintoiminto, joka laskee aikaa alaspäin, kunnes sivu vanhenee.

Näiden ongelmien korjaaminen vaatii runsaasti vaivannäköä, emmekä saa sitä tehtyä vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana.

Anna palautetta saavutettavuudesta

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkokirjastossa? Kerro se meille alla olevalla lomakkeella ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Saavutettavuuspalaute-lomake

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta kirjastolle yllä olevalla lomakkeella. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Aluehallintoviraston sivulla kerrotaan, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Aluehallintoviraston ilmoituslomake

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Verkkosivusto julkaistu

Tämä verkkosivusto on julkaistu 10.6.2013 ja merkittävien muutosten osalta päivitetty 27.2.2020.

 

Seloste on luotu 14.9.2020, päivitetty 14.10.2020

Haku

Kielivalinta