Kirjastokortti

Kirjastokortti

Hankkimalla PIKI-kirjastokortin voit lainata aineistoa, käyttää tietokoneita, pääset omatoimikirjastoihin sekä PIKI-verkkokirjaston kaikkiín palveluihin.

Kirjastokortti avaa kirjaston käyttöösi

Yleiset kirjastot ovat avoinna kaikille. Hankkimalla PIKI-kirjastokortin voit lainata aineistoa, käyttää tietokoneita, pääset omatoimikirjastoihin sekä PIKI-verkkokirjaston kaikkiín palveluihin. Samaa kirjastokorttia voit käyttää kaikissa PIKI-kirjastoissa.

Kirjastokorttiin kuuluu henkilökohtainen tunnusluku.

Näin saat kirjastokortin ja tunnusluvun

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat käymällä missä tahansa PIKI-kirjastosta. Ota mukaasi valokuvalla ja henkilötunnuksella varustettu henkilötodistus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Vastuuhenkilö on vastuussa siitä aineistosta, joka on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla.

Voit täyttää ja tulostaa lomakkeen etukäteen valmiiksi ja tuoda sen täytettynä lähimpään PIKI-kirjastoon.

Kirjastokortti on henkilökohtainen

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja olet vastuussa sen käytöstä ja kortilla lainatusta aineistosta. Tutustu saamiisi kirjaston käyttösääntöihin. 

Kirjastokorttia tarvitset lisäksi mm. e-kirjojen ja musiikin kuuntelupalvelun käyttöön verkossa. Tarvitset tunnuksia myös kirjastojen lainausautomaateilla, omatoimikirjastoissa, verkkokirjastoon kirjautumisessa ja tietokoneiden varaamisessa. 

Voit muuttaa tunnuslukuasi verkkokirjastossa. 

Jos kirjastokorttisi katoaa

Jos kadotat kirjastokorttisi, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Ilmoituksen voi tehdä mihin tahansa PIKI-kirjastoon. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Yhden kortin taktiikka

PIKI-kirjastoissa lainausautomaatit on säädetty toimimaan vain kirjastokortin viivakoodilla ja kirjastokortin nelinumeroisella tunnusluvulla, jotta asiakkaan henkilötunnus ei välity kirjastojärjestelmän ja automaattien välisessä liikenteessä.

Kirjastokortin lisäksi järjestelmässä on henkilörekisterin sisäinen yksilöllinen id-tunnus. Tämä tunnus näkyy mm. varauksen noutoilmoituksessa tai varatun aineiston noutokuitissa, jos kirjastossa on varausten itsepalvelunouto käytössä. 

Lainaaminen ja asiakkaan vastuu materiaalista on sidottu kirjastokortilla lainaamiseen sekä kirjastokortin katoamisesta ilmoittamiseen. PIKI-kirjastoissa voi poikkeuksellisesti lainata muulla kuvallisella tunnisteella (KELA- , ajo-, henkilökortti, passi), mutta vain virkailijoiden kautta. Muun tunnisteen käytöstä tehdään merkintä henkilön asiakastietoon. Asiakkaan ei tarvitse ilmoittaa muiden henkilökorttiensa katoamisesta kirjastoon. 

Ajokortti oikeuttaa ajamaan kulkuneuvoa, kirjastokortti käyttämään kirjaston palveluita.

Haku

Kielivalinta